Jeet Kune Do

Kyllästyttyään traditionaalisten lajien puutteisiin ja etenkin toimimattomuuteen itsepuolustustilanteissa, Bruce Lee alkoi tutkia systemaattisesti muita lajeja. Hän kokosi lukemattoman määrän eri tyylien (mm. nyrkkeily, Savate, Thai-Boxing, Jiu-Jitsu, Kung-fu, Paini) parhaita metodeja ja tekniikoita yhteen antaen tälle nimen Jeet Kune Do. Myöhemmin hän kuitenkin katui tätä nimämistä, koska hänen mielestään JKD ei ole laji eikä järjestelmä, vaan järjestelmällistä harjoittelua kohti taistelun äärimmäistä todellisuutta.

Bruce on myös todennut, että oppilasta ei pitäisi sovittaa lajiin, vaan laji pitäisi räätälöidä oppilaalle sopivaksi tavaksi puolustautua väkivaltatilanteen kohdatessa, koska jokainen meistä omaa erilaiset fyysiset ominaisuudet: pituus, paino, voima, nopeus jne… Siksi JKD soveltuu mainiosti myös naisille.

Bruce Lee oli ensimmäisiä, joka toteutti nykyaikaista cross-training periaatetta, eli harjoitteli kaikki eri lajeja tullakseen paremmaksi. Hän myös käytti jo 60-luvulla (nykyään vapaaottelussa tunnettuja) hanskoja, joilla voi sekä lyödä että tarttua. Mies oli aikaansa valovuosia edella, jonka takia häntä siihen aikaan paljon arvosteltiinkin. Nykyään moni pitää Brucea nykyaikaisen vapaaottelun isänä (mm. UFC:n presidentti Dana White).

JEET KUNE DO CONCEPTS

Bruce Leen kuoleman jälkeen JKD ”perintöä” jatkoi montakin eri henkilöä. Yksi heistä oli Brucen pitkäaikainen ystävä ja harjoittelukumppani Dan Inosanto. Hän jatkoi Brucen metodien opettamista ja lisäsi omia mieltymyksiään mm. Filippiiniläisistä lajeista (nykyään Dan on mm. Brasilian Ju-Jitsun musta vyö) ja kun ihmiset ovat kysyneet Danilta mitä JKD oikein on, hän on vastannut ”JKD is concept”.

Kun Danilta kysyttiin kuka hänen oppilaistaan olisi hyvä nyrkkeilyopettaja, hän ohjasi kiinnostuneet Richard Bustillolle. Kun kyse oli aseista (keppi/veitsi), hän ohjasi Ted Lucayn luokse, mutta kun kysymys oli katutappelusta ja kadulla selviämisestä, hän on sanonut ”hae käsiisi Paul Vunak, hän tietää katutappelusta kaiken”.

PROGRESSIVE FIGHTING SYSTEMS

Muiden JKD ohjaajien suosituksesta Paul Vunak keräsi katutietämyksensä, kokemuksensa ja tekniikkansa yhteen ja perusti 1983 oman realistiseen katuitsepuolustukseen keskittyneen organisaation nimeltä Progressive Fighting Systems. Vunak toimi mm. 3 vuotta Yhdysvaltojen Navy Seal -teamin lähitaistelukouluttajana.

Vunak oli ensimmäisiä Amerikkalaisia, jotka aloittivat BJJ harjoittelun Gracie-veljesten kanssa. Hän harjoitteli Ricksonin ja Roycen kanssa jo 80-luvun puolivälistä alkaen, eli kauan ennen kuin ensimmäinen vapaaotteluturnaus UFC (1993) teki BJJ:n tunnetuksi.

Paul Vunakin omat sivut

Streetwise ry:n pääkouluttaja Mika Önkki valmistui PFS-JKD opettajaksi Yhdysvalloissa vuonna 1999. Toiminta siirtyi Streetwise JKD nimen alle 2000-luvun alussa.

© Streetwise ry 1997- 2021